top of page
  • Szerző képeKrajcsovics Zsuzsanna

Őszi mezőgazdasági drónos munkák - avagy nincs még vége az idei szezonnak

Bár még bőven nyári meleg van, azért már naptár szerint beköszöntött az ősz, így lassan az idei mezőgazdasági szezon is a végéhez közeledik. Addig viszont rengeteg munkánk lesz még a drónokkal a szója-és cirokföldeken. Ebben a cikkben arról szeretnék bővebben beszámolni, hogy ezen növények agrotechnikája kapcsán miként és mikor tudunk a drónokkal bekapcsolódni.

Tavaszi vetésű növényekről beszélünk, mindkettő esetében április vége-május eleje a vetésidő. A keléstől számítva egészen az őszi betakarításokig nyomon követhető a fejlődése, illetve az állományon végzett kezelések sikeressége multispektrális mezőgazdasági drónnal. Hogy miért jobb, mint a műholdas? Egyrészt sokkal pontosabb, 2 cm/pixeles képek készíthetők vele, másrészt felhős időben is használható. Vizuális térképeket készíthetünk vetés előtt a domborzatról, vagy felmérhetünk vele belvizes területeket, de a vegetációs időszakban vadkárt, vagy gyomosodást is nézhetünk sima RGB kamerás drónnal.A szója növényvédelméhez kapcsolódóan adunk pár tippet, mikor vethetők be a drónok. Sajnos a szója kapcsán megemlíthető, hogy alapból viszonylag kevés növényvédőszer engedélyezett, míg pilóta nélküli légi járművel kijuttatható szer egyelőre nincs forgalomban. Szója gombaölözésére pl. jól bevethetőek lesznek a drónok, hiszen sokkal kisebb (semmi) a taposási kár a hagyományos szántóföldi permetezőkhöz viszonyítva. Ezen kívül, hogyha az őszi érés késik, esős, csapadékos, hűvös idő van, a deszikkálás is szükségszerű. A deszikkálás drónokkal minden kultúrában tökéletesen kivitelezhető, hiszen kevés víz felhasználása mellett (9 l/ha) érhető el kiváló munka.


Térjünk át a cirok növényvédelmére. A cirokra jellemző, hogy viszonylag "igénytelen" növény, sem a gombás megbetegedésekre, sem a rovarkártevőkre nem érzékeny, így az ellenük való védekezés sem indokolt. Gyomirtószerekkel is folynak már kísérletek, így ezen növények gyomirtására is alkalmas lehet majd a drónos kijuttatás. Emellett cirok esetében is jellemző munkafolyamat a deszikkálás, mely drónnal itt is nagy hatékonysággal végezhető.

A későbbiekben a tápanyagutánpótlás kapcsán jelentkezem még majd a különböző drónnal kijuttatható lombtrágyákkal a szója és cirok kapcsán. Addig is, kérdés esetén keressetek minket bizalommal!


Az AgrAir csapata

06202356734

Коментарі


bottom of page