top of page
  • Szerző képeKrajcsovics Zsuzsanna

Drónok a modern agráriumban

A mezőgazdasági drónok egyre népszerűbbek szerte a világon, mivel a fejlesztéseknek köszönhetően sokféle módon tudják segíteni az agrártermelőket a növénytermesztés és az állattartás optimálizálásában és digitalizálásában.

Az egyik legfontosabb előnye a mezőgazdasági drónoknak a talajtérképezés lehetősége. A drónokkal készített légi felvételek segítségével pontos képet kaphatunk a talaj minőségéről, a növények állapotáról és a talaj vízellátottságáról. Ezzel az információval az agrártermelők pontosabban tudják meghatározni, hogy mely területeken van szükség több tápanyagra, vízre, vagy éppen műtrágyára.

A mezőgazdasági drónok kitűnően használhatóak különböző növényvizsgálatokra is. A drónokkal készített felvételek segítségével pontos képet kaphatunk a növények általános állapotáról, és az esetleges betegség-gócpontoról,. stresszállapotokról A kidolgozott felvételek alapján pontosabban tudjuk meghatározni, hogy mely növényeknek van szükségük további tápanyagra, vízre, vagy éppen növényvédőszerre, így a térképek alapján differenciált kijuttatás is megvalósítható - ezzel spórolva pénzt és időt a termelőnek.

A mezőgazdasági drónokat használhatjuk permetezésre is. A drónokkal készített felvételek alapján pontosabban tudjuk meghatározni, hogy mely területeken van szükség permetezésre, és a drónokkal végzett permetezés jóval precízebb, mint a hagyományos módszerek. Ha a termelő számára fontos a hatékonyság és az üzemanyag költségmegtakarítás, akkor a mezőgazdasági drónok bevezetése jó döntés lehet.

Minden előnyével együtt, a mezőgazdasági drónoknak is vannak hátrányai. Az egyik legnagyobb hátrány, hogy a drónok üzemeltetése költséges lehet, és az üzemeltetésükhöz szükség van jól képzett szakemberekre. Ezt kiküszöbölendő, felkereshetünk mezőgazdasági drónos szolgáltatókat - ezért vagyunk mi is! Több száz hektárral, sok-sok repült órával és kidolgozott térképpel, referenciával a hátunk mögött, válaszd az AgrAir csapatát!Drone Aviation Kft. - AgrAir projekt

06202356734

bottom of page