top of page
  • Szerző képeKrajcsovics Zsuzsanna

MEZŐGAZDASÁGI DRÓNFELMÉRÉS – Lehetőségek tárháza

Precíziós gazdálkodás – mostanában rengeteget hallunk róla, az agrár társadalom központi témája, egyre többen gazdálkodnak precíziós technikával. De mi is ez pontosan, és hogyan kapcsolódik ehhez a drónfelmérés? A precíziós gazdálkodás lényege, hogy olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai megoldásokat alkalmazunk együttesen, amelyek hatékonyabbá teszik a termelést. A műtrágya és permetszer kijuttatása speciálisan, akár egy táblán belül eltérő mennyiséggel történik, mindig a növénykultúra jelenlegi igényeinek megfelelően.


Itt jön képbe a mezőgazdasági drónfelmérés: a multispektrális kamerával felszerelt drónnal előzetes felmérések végezhetők, aminek segítségével pontosan meghatározható a táblán belül, hol mennyi műtrágyára, növényvédőszerre van szükség. De nem csak ez, hiszen a növénykultúra fejlettsége, vegetációs állapota, esetleges fertőzések, betegségek is jól láthatóvá tehetők. Miért jó ez? Költséghatékony, hiszen nincs felesleges növényvédőszer-kijuttatás, nagyobb termésmennyiség a speciális igények kielégítése által, illetve az idősoros felméréseknek köszönhetően egy folyamatos nyomonkövetés is lehetséges.
Mely területeken hasznosíthatjuk a drónt?


A szántóföldi növénytermesztésben egyaránt nagy hasznunkra lehetnek a vizuális és multispektrális mérések, a hőkamerás felvételek segítségével pedig készíthetünk vetési tervet is domborzat alapján. A kertészetekben végezhetünk területmérést, mellyel cm pontosan tervezhető az öntözési infrastruktúrák, vagy a növényzet térbeli helyzete. Az erdőgazdaságok számára is hasznos a drónfelmérés, hiszen gyors és költséghatékony, sűrű felhőréteg alatt is repül, és a szoftveres repüléstervezéssel részletes felderítés lehetséges.

Comentarios


bottom of page