top of page
  • Szerző képeKrajcsovics Zsuzsanna

Mezőgazdasági Drónfelmérés - Év eleji lehetőségek

Bár még mindig igencsak benne járunk a téli szezonban, vannak olyan jellegű drónfelmérések, amelyeket már ebben az időszakban érdemes, illetve szükséges elvégezni. Így a következőkben adunk néhány tippet arra vonatkozóan, milyen kérdésekkel kapcsolatban keressenek bennünket január-februárban. Igyekszünk már most a gazdasága segítségére lenni abban, hogy a maximális eredményt hozza ki a termőföldjéből.



A téli drónfelmérések középpontjában az ilyenkor már elvetett őszi növénykultúrák állnak, illetve a különböző talajállapot-felmérések. Ha Önnek precíziós gazdasága van, vagy csak szeretné a lehető legjobb eredményt elérni az esetleges felesleges kiadások csökkentése mellett, akkor a legjobb helyen jár. A drón-monitoring felmérésekkel már most pontos képet kaphat a táblája állapotáról, segítségére lehet a tavaszi kultúrák vetéstervének kidolgozásában, és a differenciált fejtrágyázás megtervezésében. Egy jól kidolgozott vetési tervvel sokkal precízebben használhatjuk ki a táblánk adottságait, amihez segítségünkre lehet a téli szezonban drónnal végzett talajállapot-felmérés. A talaj állapotának, illetve a növényzet fejlettségének függvényében differenciálható a tábla egyes részeire kiszabott műtrágya mennyisége, illetve domborzat alapján változó tőszámmal vethetünk. A talajállapot szerinti műtrágya-felhasználás nemcsak a talaj állapotára, illetve a környezetre lesz kedvező hatással, de a költségeinket is jelentősen csökkenti.

A fent felsoroltak mellett az első vadkár- felmérést is érdemes már január-március környékén megejteni, hiszen az őszi kalászosokban, vagy repcében keletkezett túráskárok így nyomon követhetők. Dióhéjban ezek tehát azok a drónfelmérések, amelyeket a téli szezonban igényelhetnek. Ha felkeltettük az érdeklődését, keressenek bennünket bizalommal, akár már most szeretnének velünk dolgozni, akár a tavaszi-nyári szezonra terveznek.


bottom of page