top of page
  • Szerző képeKrajcsovics Zsuzsanna

Drónok a szőlőtermesztésben – Tapasztalatok az első bemutatóról

A Drone Aviation Kft. csapata múlt héten újabb mérföldkőhöz érkezett: május 20-án pénteken tartottuk az első bemutatónkat, és mondhatjuk, sikerrel zárult a hetünk. A Font pincészet jóvoltából alkalmunk volt élesben szőlőben is kipróbálni drónjainkat, megmutatni, hogyan is lehetne beépíteni a szőlő termesztéstechnológiájába, növényvédelmi rutinjába a technológiát. A rendezvényre – várakozásainkat felülmúlva – kb. 25, szőlőtermesztésben érdekelt vendég jött el. A bemutatón pogácsával és borkóstolóval fogadtuk a résztvevőket.


A bemutatót egy RGB-s felméréssel kezdtük, amely alapján vizuális térképek készíthetők, végezhető tőszámlálás és gyomosodás-felmérés is. A felmérést egy fél hektáros területen csináltuk. Ezután áttértünk a multispektrális felmérésre: NDVI térképet készítettünk, amit az érdeklődők nagy képernyőn is megnézhettek. Ezekkel a felmérésekkel kiszűrhetők betegség-gócpontok, kritikus stresszállapotok, gyengébb területek, melyek alapján készíthető pl. fejtrágya-kijuttatási terv is. Ezek a felmérések idősorosan is végezhetők, így a tőkék állapota folyamatosan nyomon követhető. A felmérések után drónos permetezési bemutatót is tartottunk. A permetezést ételfestékes vízzel végeztük, és a szőlőtőkéken különböző, nehezen elérhető helyeken lakmuszpapírt helyeztünk el.

A permetezés után a papírokat levettük, és mindenki meggyőződhetett róla, hogy ezzel a technológiával akár a levelek fonákjára, akár a fürtök belsejébe is eljut a szer, így megfelelő hatékonyságú lesz a kezelés.

Az első sikeres bemutatónk után nem állunk meg: június 1-2. találkozhattok velünk Mezőfalván a NAK-on, illetve tervezünk még további bemutatót szőlőben, szántóföldön, és kertészetben is.

Remélem, mihamarabb találkozunk, keressetek bizalommal!

Krajcsovics Zsuzsanna: 06202356734





bottom of page